Fysiotherapie Paarden

Het lichaam van het moderne rijpaard heeft zich, mede door selectief fokken, enigszins aangepast aan wat ervan gevraagd wordt. Toch ontstaat er soms wel eens een disbalans. Als het paard in disbalans is kan het niet optimaal functioneren en zal dit in verschillende vormen laten uiten(onregelmatig lopen, moeilijk links/rechtsom, bokken, steigeren, protest bij aansingelen, scheefheid, oefeningen moeilijker doen etc.)

Het is dan belangrijk om de oorzaak van de klacht snel op te sporen, zodat het paard weer optimaal kan bewegen en secundaire problemen kunnen worden voorkomen. De oorzaak kan van alles zijn: een rij technisch probleem(zie training), verkeerd beslag, slecht passend tuig, haken op de tanden, inwendige problemen of problemen met spieren, pezen, banden en/of gewrichten. Een dierfysiotherapeute neemt al deze mogelijkheden in overweging tijdens het onderzoeken van het paard.

Veel voorkomende klachten:
  • Rug en/of hals problemen
  • Kreupel/onregelmatigheid
  • Acute letsels aan spieren, pezen, banden en gewrichten tgv van een blessure of ongeval
  • Pees-, slijmbeurs-, en gewrichtsontstekingen
  
  • Revalidatie na operaties
  • Artrose
  • Wondbehandeling
  • Verminderde sportprestaties
  • Preventieve behandeling

En nu...

Als uw paard aan één van bovenstaande indicaties voldoet, zal er tijdens de eerste intake een vraaggesprek en een uitgebreid fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken hoe de spieren, gewrichten en zenuwen van uw paard functioneren.

 

Na dit onderzoek zal er een behandelplan worden opgesteld. Bij de eerste afspraak zal er direct behandeling plaatsvinden. Deze behandeling zal bestaan uit de volgende mogelijkheden:

Behandel
mogelijkheden

  • Bewegingstherapie

    Bewegingstherapie staat ook wel bekend als ‘oefentherapie’. Tijdens de behandeling(en) worden er passieve handgrepen toegepast om de mobiliteit van gewrichten/spieren te bevorderen en pijn te dempen. Tevens worden er actieve oefeningen toegepast die moeten leiden tot het verhogen van de spierkracht en het verbeteren van de stabiliteit (coördinatie) waardoor uiteindelijke de belastbaarheid wordt verhoogd.

  • Massage

    Bij het toepassen van massage gebruik je verschillende soorten technieken. Deze technieken hebben als doel dat de spierspanning verlaagd wordt, de bloedsomloop verbeterd en de pijn verminderd wordt. Ook kan het zo zijn dat door middel van ‘actieve’ massage de spierspanning verhoogd kan worden. Dit is vooral noodzakelijk als er atrofie is ontstaan na een operatie/trauma. Daarnaast is er ook bindweefselmassage, deze massage is er om verklevingen van een litteken na een operatie te voorkomen of te verminderen.

  • Dry Needling

    Dry Needling is een snelle en effectieve nieuwe behandelmethode die bij paarden en honden kan worden toegepast. Het is klinisch gezien een van de meeste doeltreffende methoden bij pijnklachten. Bij klachten in het houdings- en bewegingsapparaat, die veroorzaakt worden door pijnlijke verhardingen of knopen in één of meerdere spieren, kan de Dry needling deze klachten verhelpen. Deze spierknopen, triggerpoints genoemd, kunnen pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, of krachtsverlies veroorzaken. Bij Dry Needling worden de triggerpoints met dunne naalden aangeprikt om ze tot ontspanning te brengen. Lees meer

  • Medical taping

    Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren en gewrichten van uw paard in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. De tape kan een spier stimuleren, maar kan de spier ook laten ontspannen met als resultaat een sneller herstel van verschillende klachten en blessures. Medical taping kan toegepast worden bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

  • Adviezen en oefeningen

    Deze oefeningen en adviezen kunnen na de behandeling worden gegeven om zodoende het herstel te bevorderen en een herhaling van de problemen te voorkomen. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op voeding, rust en/of beweging, oefeningen tijdens longeren/aan de hand, de bodem waarop getraind wordt, stalmanagement, houding en zit van de ruiter, de ligging van het zadel en als laatste de rijtechniek.                                                                                                                                                                                                                                 

  • De behandelingen

    Paarden zijn in staat om snel op fysiotherapie te reageren. Het aantal behandelingen dat wordt gegeven is afhankelijk van de aard van het probleem, maar meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende. Na de behandeling zal er altijd een terugkoppeling zijn naar de dierenarts d.m.v. een verslag. Dierfysiotherapie wordt vergoed door een aantal zorgverzekeraars. Over de hoogte van de vergoedingen verwijs ik u naar de uw zorgverzekering.









Fysiotherapie
en dan...



Na de behandeling kan het zo zijn dat uw paard klachtenvrij is, maar wat als u niet verder komt in uw trainingen? Door middel van mijn ervaringen in de paardensport kan ik u wellicht van advies voorzien op het gebied van training en houding. Zo kunt u weer verder in uw trainingen en zullen de positieve resultaten u belonen. (Zie verder onder het kopje Training)

Trainingen

Het paard is los en wat nu? Het is belangrijk dat er weer balans terug komt tussen ruiter en paard. De invloed van de ruiter op de bewegingen van het paard is natuurlijk groot. Hoe is het gesteld met onze houding op het paard en hoe reageert het paard hierop? Na de behandeling(en) is het mogelijk om dit tevens na te laten kijken.

 

Lees Meer